zondag 11 mei 2014

Onderwaterkaart


Voor de deelnemers van de workshop heb ik onderstaande beschrijving meegeleverd:

Kaart met stickers (onderwater voorbeeld)

Nodig:
Correspondentiekaartje
Stickers
Schaar, liniaal en potlood of snijmachine
Stempels naar keuze en inkt naar keuze
Afplaktape
Wattenstaafjes
Te Gekke Krijtjes
Geurloze terpentine
Evt. fineliners

Neem een correspondentiekaartje van de Hema. Het correspondentiekaartje is 5 mm te breed om te gebruiken op een A6-kaart, het kaartje is nu 10,5 cm breed, dat moet 10 cm worden.

Snij die 5 mm van het kaartje af.
Neem het paarse afplaktape van de Action en plak over de lengte precies langs de randen je correspondentiekaartje af (je kaartje ligt nu liggend voor je). Je houdt nu een strook wit over in het midden en boven en onder zit nu het tape. Of als je de kaart staand (portrait) wilt maken, dan zit het tape links en rechts en zit daartussen een strook wit. Het is wel handig om je kaartje vast te plakken aan je onderpapier.

Selecteer één of meerdere stickers die je wilt gebruiken en plak die op de witte strook. Het geeft niet als de stickers niet helemaal passen, het is ook leuk om een sticker een stukje over de paarse rand, of over de zijkant (of onder- of bovenkant) vallen.

Neem een wattenstaafje en doop dat voorzichtig in de terpentine. Wrijf het wattenstaafje even af op je onderpapier en probeer meteen een wat platte kant aan je wattenstaafje te maken. (Het topje van het wattenstaafje afstompen.) Met dit wattenstaafje kun je de ruimte binnen de stickers inkleuren met de krijtjes. Leg een krijtje voor je en neem met je wattenstaafje (waar de terpentine op zit) wat kleur op uit het holletje van het krijtje. Gebruik meerdere wattenstaafjes (je kunt 2 kleuren per wattenstaafje gebruiken, of als je zeker weet dat je het wattenstaafje niet meer nodig hebt, dan kun je van de lichtste kleur naar de donkerste kleur ook best met 1 wattenstaafje doen).

Als je stickers ingekleurd zijn, dan kun je nog kijken of je ook nog stempels op je werk wilt zetten die je met de krijtjes (op dezelfde manier met de wattenstaafjes) wilt inkleuren.

Is alles ingekleurd, dan kun je met een opgepropte tissue met wat terpentine (goed afwrijven, beter te droog dan te nat werken) de achtergrondkleur opbrengen. Wrijf met je opgepropte tissue over de zijkant van het krijtje met het holletje en wrijf daarna met de tissue over de witte strook buiten de stickers.

Als de kleur voor jou genoeg is, dan kun je voorzichtig het paarse afplaktape lostrekken. Je kunt dan bepalen of je op één van de witte stroken nog een tekst of een rand wilt stempelen.

Met fineliners kun je je werk nog wat nabewerken.

6 opmerkingen:

 1. Wat een goede beschrijving zeg. Nog even en je gaat op Sannie lijken.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi. Ik heb de opzet van Sannie als basis gebruikt ;-)

   Verwijderen
 2. Dat is mooi uitgelegd. Hopelijk leren er meer mensen dan die op je workshop hoe met die Te gekke Krijtjes om te gaan.
  Erg leuk kaartje!
  Groetjes, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou mooi zijn, als er meerdere mensen van kunnen leren.

   Verwijderen
 3. Leuk inderdaad die stickertechniek. Ben ik ook weg van !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is ook echt een van mijn favoriete technieken!

   Verwijderen